Sidebar

VUJonuBaznyciaTerekas 55

Spalio 10 dieną Šv. Jonų bažnyčioje iškilmingame Senato posėdyje trims mokslininkams suteiktas Vilniaus universiteto (VU) garbės daktaro vardas. Aarhus universiteto profesoriui Hansui Kjeldsenui (Hans Kjeldsen) jis suteiktas už iškilius darbus žvaigždžių sandaros astroseisminių tyrimų srityje ir glaudžius mokslinius ryšius su Vilniaus universitetu.

Profesorius H. Kjeldsenas su VU Fizikos fakulteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto mokslininkais bendradarbiauja nuo 1999 metų, kartu vykdo asteroseisminius tyrimus. H. Kjeldsenas pirmasis pasaulyje atrado panašias į Saulės osciliacijas kitoje žvaigždėje, o šiuo metu tai yra plačiai taikoma žvaigždžių struktūros tyrimams ir amžiaus nustatymui.

„Toks žvaigždžių tyrimo metodas įdiegtas NASA Kepler kosminėje misijoje. Už išskirtinį mokslinį vadovavimą ir pavyzdinį kūrybiškumą bei atsidavimą Keplerio orbitos operacijoms ir mokslui profesoriui buvo skirtas NASA grupės pasiekimų apdovanojimas. H. Kjeldsen dirba ir daugelio kitų kosminių misijų tyrėjų komandose (CoROT, NASA TESS, Delphini-1, STEP and ESA PLATO), yra paskelbęs virš 280 mokslinių straipsnių“ – ceremonijos metu kalbėjo Fizikos fakulteto dekanas profesorius Aidas Matijošius.

VUJonuBaznyciaTerekas 158

Savo kalboje žymus astrofizikas H. Kjeldsenas pabrėžė, kad bendradarbiavimas su Vilniaus universitetu ne tik tęsiasi, bet ir stiprėja. Įvardino, kaip labai vertina atvirą kolegų požiūrį Lietuvoje, aukščiausios kokybės mokymą, pasidžiaugė kartu pasiektais rezultatais. „Mūsų visų, dirbančių šioje srityje, įskaitant Vilniaus grupę, laukia šviesi ateitis“ – sakė jis.

Kolegos profesorių įvardija kaip šiltą asmenybę ir išskirtinį mokslininką, atvedusį į savo tyrimų lauką ne vieną Lietuvos astronomą. „Labai džiaugiamės mūsų kolegos ir draugo prof. Hanso Kjeldseno inauguracija Vilniaus universiteto garbės daktaru. Visi, kas per 25-erius bendradarbiavimo metus su juo kartu dirbo ar iš jo mokėsi, pažįsta Hansą kaip išskirtinį daugelio mokslinių sričių ekspertą ir labai draugišką asmenybę. Jo palaikomi, Lietuvos astronomai įžengė į priešakines žvaigždžių asteroseisminių tyrimų ir egzolanetų tyrimų tematikas. Ateityje planuojame kartu pasiekti dar daugiau Lietuvai, Danijai ir pasauliui reikšmingų mokslo rezultatų“ – teigia Fizikos fakulteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto profesorė, Tarptautinės astronomų sąjungos viceprezidentė habil. dr. Gražina Tautvaišienė.

Ceremonijoje Vilniaus universiteto garbės daktarais taip pat iškilmingai inauguruoti profesorius Daniel Petit (Prancūzija) ir profesorė Anna Pikulska-Radomska (Lenkija).

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos