Sidebar

Untitled design

Vilniaus universiteto (VU) Fizikos fakulteto mokslininkai įgyvendina projektą „Terahercų dažnių ruožo optoelektroninių ir elektroninių grandynų hibridinių įtaisų koncepcijos sukūrimas ir realių taikymo galimybių tyrimas ruošiantis teikti EU HORIZON EIC Pathfinder tarpdisciplininio projekto paraišką“

Projekto metu mokslininkai sieks parengti idėjos koncepciją tarpdisciplininės MTEP paraiškai programos „Europos horizontas“ Europos inovacijų tarybos (EIC), kaip EH programos III veiklos srities priemonės EIC Pathfinder planuojamam OPEN kvietimui 2025 m. Būsimos MTEP paraiškos tema – terahercų dažnių ruožo optoelektroninių ir elektroninių grandynų hibridizacija. Šioje paraiškoje bus siūloma susitelkti ties naujų hibridinių įrenginių, apjungiančių aukštadažnės elektronikos ir optoelektronikos sprendimus į bendrą visumą, kūrimą.

VU mokslininkų kuriamuose terahercų ruožo elementuose bus panaudoti optiškai arba elektroniškai valdomi metapaviršiai, grafeno ir integrinių grandynų sąsaja, fotoraktu perjungiami elektroniniai grandynai, bei kiti hibridiniai elektronikos ir optoelektronikos įtaisai. Sukurti sprendimai bus taikomi naujo tipo spektroskopinėse, bevielės komunikacijos ryšio linijose ir biologinių jutiklių sistemose.

Kartu su tarptautiniais partneriais bus tikrinamas siūlomos idėjos novatoriškumas, ambicingumas ir potencialas duoti postūmį naujos kartos puslaidininkinių įtaisų gamybai bei jų integravimui į esamas terahercų dažnio komunikacijos, vaizdinimo ir spektroskopijos sistemas.

Šiuo projektu bus parengta ne tik MTEP idėjos koncepcija, bet ir ugdomi gebėjimai, sudarytos sąlygos ir paskatos tinkamai pasiruošti parengti MTEP paraišką pagal atitinkamą programos ,,Europos horizontas“ kvietimą. Dalį darbų mokslininkai ketina atlikti naudodamiesi Vilniaus universiteto laboratorijose esančia įranga, o kitą dalį, kuriai turimos įrangos nepakanka – pas užsienio partnerius. Tam numatytų vizitų pas partnerius ir virtualių pokalbių metu taip pat bus išgryninta MTEP idėjos koncepcija, suderinti paraiškos moksliniai tikslai ir uždaviniai.

Konsorciumo sudarymui taip pat būtina surasti naujus partnerius. Tam projekto metu yra numatyta komandiruotė į vieną didžiausių terahercinių mokslų srities konferencijų. Teikiant paraišką kaip partneriai gali dalyvauti: dr. Dmitrij Lioubtchenko grupė, Karališkasis Technikos Universitetas (KTH), Švedija; Prof. Wojcech Knap, IHPP PAS, Varšuva, Lenkija; dr. Frederic Teppe grupė, CNRS, Prancūzija; dr. Andrey Generalov su grupe, VTT, Suomija; prof. Hartmut Roskos su grupe, Getės Universitetas, Frankfurtas, Vokietija.

Šiuo projektu planuojama prisidėti prie Nacionalinio pažangos plano įgyvendinimo bei prie XVIII Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos nuostatų plano iniciatyvų (priemonių).

Projektą planuojama įgyvendinti 2024 06 01 – 2025 04 30 laikotarpiu. Projekto vertė – 29 991 Eur. Projektas dalinai finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos Kartos Lietuva“ lėšomis ir 2021–2027 metų ES fondų investicijų programos lėšomis. 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos