Sidebar

Electroceramics konferencijos dalyvių bendra nuotrauka 2

XIX-osios Electroceramics konferencijos dalyviai

2024 metų rugpjūčio 19–22 dienomis Vilniaus Universiteto (VU) centriniuose rūmuose vyko 19-oji konferencija Electroceramics. Ją organizavo VU Fizikos fakulteto (FF) Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų instituto bei Chemijos ir geomokslų fakulteto Chemijos instituto mokslininkai padedami Europos elektrokeramikų draugijos.

Prieš konferenciją, rugpjūčio 17–18 dienomis, vyko konferencijos vasaros mokykla, skirta studentams, doktorantams bei jauniesiems mokslininkams. Jos tema buvo „Pažangūs elektrokeramikų charakterizavimo metodai“. Vasaros mokykloje pranešimus skaitė trys mokslininkai iš užsienio ir trys Lietuvos mokslininkai. Apie Rentgeno spindulių difrakciją (XRD) paskaitą skaitė žymus Amerikos XRD specialistas prof. Jacob L. Jones iš Šiaurės Karolinos Universiteto. Elektronų pralaidumo mikroskopiją pristatė prof. Andreja Bencan-Golob iš Slovėnijos, o neutronų sklaidą pristatė Laue-Langevin instituto neutronų reaktoriaus emeritas dr. Jiri Kulda. Lietuvos mokslininkai prof. Jūras Banys, prof. Mantas Šimėnas ir doc. Vytautas Klimavičius pristatė dielektrinės spektroskopijos, elektronų paramagnetinio ir branduolių magnetinio rezonanso tyrimų metodikas, kurios šiuo metu plėtojamos VU FF.

Prof. H. Tullerio MIT plenarinio pranešimo akimirka

Prof. H. Tuller'io (MIT) plenarinio pranešimo akimirka

Galimybė organizuoti šią konferenciją parodo didelį įdirbį elektrokeramikų srityje, bei pripažinimą Vilniaus Universitetui ir jo mokslininkams. Konferencijoje dalyvavo 150 dalyvių iš įvairių pasaulio šalių bei garsiausių mokslo centrų (apie 90 procentų konferencijos dalyvių – užsieniečiai). Plenarinius pranešimus skaitė prof. Mari-Ann Einarsrud iš Norvegijos Mokslo ir Technologijų Universiteto (NTNU, Trondheim‘as), prof. Harry Tuller iš Masačiusetso Technologijų Instituto (MIT) bei prof. Hana Uršič iš Jožefo Stefano Instituto (Ljubliana, Slovėnija). Tarp kviestinių pranešėjų taip pat buvo mokslininkų iš Japonijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir kitų Europos valstybių. Jaunieji mokslininkai turėjo galimybę pristatyti savo darbus stendinių pranešimų sesijoje, o keturi geriausi buvo apdovanoti vienkartinėmis Europos keramikos draugijos stipendijomis. Tradiciškai Europos elektrokeramikų draugija konferencijos metu apdovanoja Jaunųjų keramikų tinklo jaunąjį mokslininką už pasiekimus keramikų srityje. Šiais metais apdovanojimą gavo Olha Mazur iš Libereco technikos universiteto (Čekija).

Konferencijos metu vyko ne tik moksliniai pranešimai, tačiau konferencijos dalyviai buvo supažindinti su Universiteto bei Lietuvos istorija ir kultūra. Konferencija kas antrus metus vyksta skirtingose Europos šalyse, o jos tematikos įtraukia funkcinių keramikų sintezę, fizikinių savybių tyrimus bei jų taikymus įvairiausiuose jutikliuose, keitikliuose ir elektrocheminiuose įrenginiuose.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos