Sidebar

Rugpjūčio 6–15 d. Keiptaune (PAR) vykusioje Tarptautinės astronomų sąjungos (TAS) generalinėje asamblėjoje garsi Lietuvos astronomė, Molėtų astronomijos observatorijos vadovė, Vilniaus universiteto (VU) Teorinės fizikos ir astronomijos instituto profesorė Gražina Tautvaišienė išrinkta šios įtakingos organizacijos viceprezidente. Tai milžiniškas pasiekimas Lietuvos astronomijai – per daugiau nei šimtmečio organizacijos gyvavimo laikotarpį pirmą kartą viceprezidente tapo mokslininkė iš Baltijos šalių. Būsimuoju TAS prezidentu išrinktas Nobelio premijos laureatas prof. Brianas Shmidtas iš Australijos.

„Labai džiaugiuosi, kad per ilgametę TAS istoriją pirmą kartą buvo pastebėta ir Lietuva. Nekantrauju dirbti kartu su žymiausiais pasaulio astronomais. Ypač su Nobelio premijos laureatu prof. B. Schmidtu“, – pažymi prof. G. Tautvaišienė.

Su juo profesorė yra pažįstama jau dvylika metų – nuo tada, kai buvo išrinkta Tarptautinės fundamentaliosios ir taikomosios fizikos sąjungos viceprezidente. Po trejų metų prasidėsiančioje TAS prezidento kadencijoje prof. B. Schmidtas pakeis garsų šveicarų mokslininką prof. Willy Benzą.

Prof. Gražina Tautvaišienė su TAS prezidentu prof. Willy Benz

Prof. G. Tautvaišienė viceprezidentės pareigas eis šešerius metus. Jai buvo patikėta globalaus antžeminių ir kosminių tyrimų koordinavimo sritis, taip pat Jaunųjų TAS narių darbo grupės veiklos kuravimas.

„Pagrindinis mano kaip viceprezidentės tikslas – dirbti Lietuvos ir pasaulinės astronomų bendruomenės labui. Savo veikla prisidėsiu prie tarptautinio bendradarbiavimo skatinimo, konferencijų apie naujus astronomijos tyrimų projektus ir technologinę plėtrą organizavimo. Nemažai energijos prireiks kuruojant Jaunųjų TAS narių darbo grupės veiklą. Jaunimas susiduria su tikrai daug iššūkių: tai apima karjerą akademinėje bendruomenėje ir pramonėje, mobilumą, psichologinį ir finansinį saugumą, įtraukumą, skaidrumą, geografinę padėtį ir lyčių pusiausvyrą“, – vardija mokslininkė.

Be to, prof. G. Tautvaišienė deleguota į prestižinio apdovanojimo „Gruber Cosmology Prize“ komiteto narių septynetą. Ši TAS ir Gruberio fondo įsteigta premija kasmet įteikiama vienam ar keliems bet kurios tautybės mokslininkams, dirbantiems astronomijos, fizikos, matematikos ar mokslo filosofijos srityse, už mokslo pažangą suprantant Visatą. Be šių veiklų, profesorės laukia ir daugelis kitų darbų, kuriuos kolektyviai vykdo TAS valdyba.

Tarptautinė astronomų sąjunga (angl. The International Astronomical Union) – tarptautinė astronomų profesionalų organizacija, koordinuojanti astronomijos mokslinius tyrimus ir priimanti pagrindinius su astronomija susijusius sprendimus. Tai – svarbiausia pasaulinė astronomus vienijanti organizacija, kuriai priklauso astronomai iš daugiau kaip 100 pasaulio šalių. Ji buvo įsteigta 1919 m. ir per šį daugiau kaip šimtmečio laikotarpį pirmą kartą viceprezidente buvo išrinkta mokslininkė iš Baltijos šalių. Dar dviejų naujų viceprezidentų pareigos buvo patikėtos mokslininkams iš Čilės ir Pietų Afrikos.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos