Sidebar

Liepos 14–19 dienomis Vilniaus universitetas (VU) ir Fizinių technologijos mokslų centras (FTMC) organizavo Tarptautinę keliaujančią terahercų vasaros mokyklą (International Travelling Summer School on Terahertz Science and Technology (ITSS-TSaT 2024)). Šiemet joje dalyvavo virš šiašiasdešimties dalyvių, tarp kurių – net 20 doktorantų.

DSC 0087

Šios savaitės metu įvairių Europos universitetų studentai ir jaunieji mokslininkai gilinosi į terahercų fizikos ir elektronikos subtilybes bei taikymus. Grupinio darbo metu studentai gerino verslumo bei inovacijų vystymo įgūdžius.

VU Fizikos fakulteto Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų instituto direktorius prof. Robertas Grigalaitis džiaugiasi, jog Fizikos fakultetas darosi vis labiau matomas tarptautiniu mastu, o tai teigiamai atsiliepia ir fakulteto mokslinei bendruomenei.

„Džiugu, kad vis daugiau aukšto lygio tarptautinių mokslinių renginių organizuojami Fizikos fakultete. Ypač džiugu, kad šiuokart vieni pagrindinių Terahercų vasaros mokyklos organizatorių buvo Taikomosios Elektrodinamikos ir Telekomunikacijų instituto mokslininkai, nemaža dalis kurių yra jaunieji mokslininkai, esami ir būsimi doktorantai. Tai puiki terpė jiems tiek savo mokslinius darbus parodyti, tiek ir pasisemti patirties iš labiau patyrusių kolegų, tiek užmegzti naujų kontaktų.  Terahercų elektronikos sritis yra dar palyginus jauna mokslo atšaka tiek Vilniaus universitete, tiek ir Lietuvoje. Nepaisant to, juntamas jos potencialas naujos kartos bevielio ryšio technologijų vystymui, pažangių jutiklių kūrimui, tad šios srities populiarinimas yra svarbus tolimesniam jos vystymui bei talentų pritraukimui į fakultetą“, – sakė prof. R. Grigalaitis.

DSC 0768 1

Lietuvos ir Europos studentų bei profesorių ryšiai ir bendruomeniškumas buvo kuriami ir stiprinami ekskursijų po lankytinas Lietuvos vietas metu. Vasaros mokyklą rėmė ir mokyklos dalyvius vizitams kvietė Lietuvos kaip stipria fizikos pramone pasižyminčios valstybės vardą garsinančios įmonės: „EKSMA Optics“, „Light Conversion“, „Femtika“, „NanoAvionics“ ir „Astrolight“. VU FF fizikai šmaikščiai tikisi, jog svečiams iš užsienio šaltibarščiai ir cepelinai nepabodo, o mokykloje užmegzti ryšiai atneš puikių mokslinių vaisių.

DSC 0879

Nuo 1990 m. Tarptautinę keliaujančią terahercinių mokslų ir technologijų vasaros mokyklą (anksčiau vadintą Terahercinių technologijų ir taikymų vasaros mokykla (Terahertz Technologies & Applications Summer School – TTASS)) tradiciškai organizuoja vienas iš joje dalyvaujančių universitetų ar institutų, vis kitoje vietoje. Vasaros mokyklos kalba – anglų, o programą sudaro paskaitos, kuriose pristatomi naujausi terahercinių technologijų ir taikomųjų programų pasiekimai. Po paskaitų studentai, dėstytojai ir pramonės specialistai diskutuoja tarpusavyje ir mezga ryšius. Kita Tarptautinė keliaujanti terahercų vasaros mokykla planuojama Vienoje 2025-ųjų vasarą.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos