Sidebar

Studijuojant laisvalaikis yra ypač svarbus – jo metu smegenys apdoroja ir įsisavina studijų metu įgytą informaciją. Vilniaus universiteto (VU) Fizikos fakultete laikas po paskaitų atneša dar ir visą gyvenimą trunkančių draugysčių, darbo pasiūlymų ar netgi galimybę išgirsti Nobelio premijos laureatus gyvai.

Didžiausia Baltijos šalyse konferencija – įvairiapusė patirtis ir svarbūs praktiniai įgūdžiai

Viena iš trijų VU Fizikos fakultete veikiančių studentų organizacijų – „Open Readings“ (OR), ugdanti komunikacijos, rinkodaros, IT, dizaino, darbo komandoje ir kitas naudingas kompetencijas. Pagrindinis jau 67 metus gyvuojančios komandos tikslas – organizuoti kasmetinę nemokamą fizikos ir kitų gamtos mokslų konferenciją. OR konferencija – didžiausias tokio formato renginys Baltijos šalyse, suteikiantis visų pakopų studentams galimybę pristatyti savo vykdomus mokslinius tyrimus, dalintis idėjomis su kolegomis iš viso pasaulio ir pasiklausyti geriausių pasaulio mokslininkų ar net Nobelio premijos laureatų paskaitų.

Ši studentų organizacija mokslą siekia populiarinti ne tik tarp savo srities atstovų, bet ir plačiojoje visuomenėje, organizuodama viešų paskaitų ciklą „Cafe Scientifique“. Be to, siekiant ugdyti jaunąją šalies mokslininkų kartą yra rengiama atskira konferencijos Moksleivių sesija.

„Dalyvavimas OR komandoje suteikia visiškai unikalią galimybę prisidėti prie didžiulio mokslinės bendruomenės renginio organizavimo. Darbas kiekvienoje iš komandų leidžia įgyti praktinių įgūdžių, komandinio darbo patirties, išmokti spręsti kylančias problemas ir įveikti iššūkius. Pačios konferencijos metu organizatoriai turi galimybę bendrauti su kviestiniais lektoriais bei dalyviais ir taip praplėsti savo kontaktų ratą. 

Galiausiai OR konferencijos organizavimas yra itin teigiamai vertinamas kandidatuojant į mokslines laboratorijas arba įvairius finansuojamus mokslinius projektus“, – pasakoja organizacijos pirmininkė Goda Grybauskaitė.

Sklaidomi mitai apie energetiką

Mokslo populiarinimu užsiima ne tik OR, bet ir Jaunųjų energetikų klubas (JEK). Energetika iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti neįdomi – būtent šį stereotipą savo veiklomis neigia JEK. Jo nariai dažnai vyksta į ekskursijas po įvairias Lietuvos elektrines, organizuoja atviras energetikos ekspertų paskaitas, veda pamokas moksleiviams, prižiūri Energetikos muziejų Antalieptėje. JEK alumnai dirba Valstybinėje energetikos reguliavimo taryboje ir tokiose kompanijose kaip „Ignitis“ ar „Energy Cells“.

JEK pirmininkas Rokas Pietaris vertina klubo veiklą kaip itin reikšmingą ir prasmingą: „Būdami JEK dalimi galime matyti fizikos studijų pritaikymą gyvenime bei karjeros galimybes. Ši veikla padeda palaikyti mūsų, kaip besidominčių energetika ir kaip Fizikos fakulteto studentų, motyvaciją veikti, nes rodo mūsų studijų svarbą.“

JEK organizuoja ir neformalias, jaukias, bendruomenei skirtas veiklas: „Rengiame protmūšius, energetikos srities debatus. Be to, minėdami Žemės dieną organizuojame „Loretos dieną“ – renginį, kurio metu visi norintys gali puošti vazonėlius ir pasisodinti augaliukų, taip atkreipdami dėmesį į ekologijos temą. Šio renginio metu renkame senas baterijas, nes žinome, kaip sunku kartais būna prisiversti nunešti jas utilizuoti. Didžiuojamės savo draugiška ir jaukia bendruomene: rengėme filmų peržiūrų, stalo žaidimų vakarus, kartu gaminome maistą ir susitikome žiūrėti „Eurovizijos“.“

Saviraiška ir didžiausia Lietuvos studentų šventė

Mažiausiai formalus VU Fizikos fakultete jau 57 metus gyvuojantis ir netgi Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvado dalimi tapęs renginys – Fiziko diena, daugeliui pažįstama kaip FiDi. 

57-osios FiDi pirmininkas Dionizas Zizas ją apibūdina taip: „FiDi yra jau 57 metus išraiškos laisvės siekiančiųjų (daugiausia – fizikų) organizacija. Nuo pat rugsėjo pirmosios FiDi dirbtuvėse, meiliai vadinamose Rūsiu, verda įvairiausi darbai, balandžio pirmąjį šeštadienį kaip dėlionė susidedantys į didžiausią Lietuvos studentų šventę – Fiziko dieną.“

FiDi bendruomenės nariai atlieka įvairiausius darbus: bendradarbiauja su Vilniaus savivaldybe, kitomis organizacijomis, ieško rėmėjų, kuria turinį socialiniams tinklams, dirba su mediena, metalu ir elektronika, apipavidalina organizaciją tiek skaitmeninėje erdvėje, tiek fiziškai, organizuoja pernakt trunkančią FiDi Vakarinę, kurioje yra groję „Solo ansamblis“, „BIX“, „Fojė“, „McLoud“, „Akli“. Fiziko dienos komanda bendradarbiauja su Latvijos studentais, vieni pas kitus svečiuojasi, dalijasi patirtimi. Dalyvavimas FiDi veikloje tolesnės karjeros galimybių požiūriu yra vertinamas kaip didelis pliusas, parodantis išskirtinai stiprias darbo komandoje kompetencijas, gebėjimą sparčiai valdyti iššūkius ir vidinę motyvaciją veikti.

„Mūsų nariai per metus apmokomi naudotis įvairiais įrankiais, sėkmingai komunikuoti tiek su kitais FiDi komandos, tiek su kitų organizacijų nariais, įmonėmis, spręsti inžinerines ir organizacines problemas. Visi šie įgūdžiai yra nuolatos išbandomi vis naujai kylančių problemų, o baigus rengti FiDi – sėkmingai pritaikomi ir, kaip ir visos užsimezgusios draugystės, išlieka tolesniame gyvenime“, – sako D. Zizas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos