Sidebar

Birželio 14 d. Vilniaus universitete (VU) lankėsi garsus astrofizikas, Europos Pietų observatorijos (angl. European Southern Observatory, ESO) generalinis direktorius profesorius Xavieras Barconsas. VU jis taip pat surengė viešą paskaitą.

Prof. X. Barconsas 10 val. VU centriniuose rūmuose atidarė Ispanijos nacionalinės mokslo tarybos (Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC) parodą „Un Universo de Luz“ („Šviesos visata“). Atidaryme taip pat dalyvavo pagrindinio Europos astronomijos mokslinio žurnalo „Astronomy and Astrophysics“ Direktorių tarybos nariai.

Vėliau skaitytoje viešoje paskaitoje įžanginį žodį tarė Ispanijos Karalystės ambasadorė Lietuvoje Maria Nieves Blanco Diaz, Vilniaus vicemeras Arūnas Šileris bei žymūs Lietuvos astrofizikai: Fizikos fakulteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto profesorius Arūbas Kučinskas ir to paties instituto profesorė Gražina Tautvaišienė.

Paskaitoje „ESO: 60 metų astronomijos laimėjimų ir žvilgsnis į ateitį“ („ESO: 60 Years of Astronomy Breakthroughs and Looking Forward“) prof. X. Barconsas supažindino klausytojus su Europos Pietų observatorijos geografinės padėties ypatumais, naudojama įranga, adaptyviosios optikos naudojimu įrangoje, tyrimų metodais, duomenų saugojimo specifika.

„Atsakius į vieną klausimą, tuoj iškyla kitas, į kurį ieškome atsakymų“, – pasakojo svečias, pristatydamas didžiausius ESO teleskopais atrastus reiškinius: planetų formavimąsi, greitėjantį visatos plėtimąsi, juodąsias skyles.

Prof. X. Barconsas taip pat pasakojo apie ESO skatinamą tarpkultūriškumą, galimybes mokslininkams atlikti savo tyrimus ir įsidarbinti šioje observatorijoje. Po paskaitos vykusioje klausimų ir atsakymų sesijoje paklaustas, ar yra lietuvių, dirbančių jo vadovaujamoje observatorijoje, svečias apgailestavo, kad kol kas dar ne, tačiau entuziastingai papasakojo apie ten dirbančią puikią inžinierę iš Latvijos.

„Palaikome glaudžius ryšius su bendruomene, [mokslo] institutais ir pramone. Tai skatina mus eiti pirmyn“, – teigė profesorius.

Susirinkę mokslininkai, studentai, moksleiviai aktyviai dalyvavo klausimų sesijoje ir džiaugėsi pažintimi su vienu ryškiausių astrofizikų. Po paskaitos prof. X. Barconsas lankėsi VU senojoje observatorijoje ir Molėtų observatorijoje, kur domėjosi Lietuvoje mokslininkų atliekamais astrofizikiniais tyrimais ir turima įranga.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos