Sidebar

Sveikiname! SIMAS BUTKUS apsigynė mokslo daktaro disertaciją „Mikrokanalų formavimo skaidriose medžiagose femtosekundiniais impulsais ypatumai, naudojant abliacijos vandenyje bei tūrinio modifikavimo ir ėsdinimo metodus“ ir įgijo mokslo daktaro laipsnį.

Simo Butkaus disertacijos „Mikrokanalų formavimo skaidriose medžiagose femtosekundiniais impulsais ypatumai, naudojant abliacijos vandenyje bei tūrinio modifikavimo ir ėsdinimo metodus“ anotacija:

Šioje disertacijoje buvo tiriami du lazerinio mikroapdirbimo metodai, galintys sukurti didelio (> 10:1) gylio-pločio santykio mikrokanalus skaidriose medžiagos. Pirmuoju metodu bandinių paviršiuje suformuojamas plonas (< 1,5 mm) vandens sluoksnis, ir femtosekundiniai impulsai fokusuojami į bandinio paviršių. Atlikti tokio tipo abliacijos proceso optimizavimo tyrimai, keičiant apdirbimo parametrus. Buvo nagrinėjamos šio abliacijos metodo vekimio priežastys. Buvo analizuojamas netiesinis pluošto sklidimas vandens sluoksnyje bei su tuo susijusi pluošto transformacija. Buvo atlikti lazerinės šešėliagrafijos eksperimentai, kuriais buvo siekiama išsiaiškinti vandens sluoksnio kitimo reiškinius, kai į jį dideliu dažniu (> 30 kHz), vienas po kito pataiko femtosekundiniai impulsai. Nustatyta, kad padidėjusią mikroapdirbimo proceso spartą galima paaiškinti dėl Gauso intensyvumo skirstinio transformacijos. Pateikiama minėto metodo pritaikymo pavyzdžių. Antruoju metodu buvo fokusuojama (0,42 NA objektyvu) spinduliuotė lydyto kvarco bandinių tūryje, siekiant sukurti II tipo modifikacijas, vėliau bandiniai buvo ėsdinami KOH (kalio hidroksidu) skirtingomis sąlygomis. Parodyta, kad keičiant modifikacijų įrašymo parametrus, taip pat ir ėsdinimo proceso parametrus, galima suformuoti didelio gylio-pločio (> 100) santykio mikrokanalus. Parodyta, kad kanalų formą galima kontroliuoti, keičiant tik ėsdinimo proceso parametrus. Šiuo metodu buvo sukurti mikromechaniniai ir mikrofluidiniai prietaisai iš lydyto kvarco, kurie vėliau buvo naudojami praktiniams taikymas.

Mokslinis vadovas: prof. habil. dr. Valdas Sirutkaitis

Baigęs doktorantūrą ir mokslo daktaro laipsnį įgijęs asmuo geba savarankiškai atlikti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbus bei spręsti mokslo problemas. Jis įgija pažangiausių tiriamojo darbo, mokslo sričių ir jų sąveikos žinias, specializuotus gebėjimus ir metodikas mokslinių tyrimų ir kitų sričių problemoms spręsti bei turimoms žinioms ar profesinei praktikai plėsti, gebėjimą dirbti savarankiškai, mokslo ir profesijos išmanymą naujoms idėjoms ar procesams kurti ir panaudoti studijose bei kitoje veikloje.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos