Sidebar

IRIS HEP Logo

Projektas LMTLT Nr. S-IMPRESSU-24-4

Projekto pavadinimas: „IRIS-HEP: Mokslo programinės įrangos kūrimo bendradarbiavimo plėtimas į Ukrainą, Lenkiją ir Lietuvą“

Projekto vykdymo laikotarpis: nuo 2024-07-01 iki 2026-05-31

Projekto vadovas Lietuvoje: dr. Andrius Juodagalvis

Santrauka: Didelės energijos fizikos programinės įrangos mokslinių tyrimų ir inovacijų instituto IRIS-HEP (Institute for Research and Innovation in Software for High Energy Physics) inicijuoto projekto tikslas – skatinti pažangių mokslinių tyrimų programinės įrangos kūrimo įgūdžių tobulinimą, suteikiant bakalauro ir magistrantūros studentams galimybę rasti mentorius didelės energijos fizikos bei skaičiavimo ir duomenų mokslo bendruomenėse. 2022 m. IRIS-HEP pradėjo bendradarbiavimą su Ukrainos studentais, o 2024 m. ši iniciatyva įtraukia ir Lenkiją bei Lietuvą.

Išplėstas IRIS-HEP projektas integruoja mokslinius tyrimus ir mokymą: programinės įrangos mokymo renginius ir bendradarbiavimą vystant programinės įrangos projektus. Tyrimų sritys apima duomenų analizės sistemas, pažangius kompiuterinio modeliavimo uždavinius, novatoriškus kompiuterinių užduočių paleidimo ir didelės energijos įvykių rekonstrukcijos algoritmus. Su šiais uždaviniais per dvejus metus galės susipažinti pusšimtis studentų minėtose šalyse, iš jų 10 lietuvių. 

Platesnis šio projekto poveikis apims didelę šviečiamąją naudą, nes jame dalyvaujantys studentai įgis programinės įrangos, duomenų mokslo ir dirbtinio intelekto (DI) bei mašininio mokymosi (MM) programavimo įgūdžių. Šie įgūdžiai padidins jų karjeros perspektyvas fizikoje ir prisidės prie dalyvaujančių šalių nacionalinės ekonomikos. Projektas padės sukurti modernią mokslinių tyrimų, švietimo ir inovacijų ekosistemą Ukrainoje ir tarp jos partnerių Lenkijoje, Lietuvoje ir CERN organizacijoje, taip pat skatins būsimą dalyvaujančių institucijų ir šalių bendradarbiavimą. Toks daugiašalis bendradarbiavimas yra labai svarbus didelio masto „didžiojo mokslo“ projektams ir XXI amžiaus mokslinių tyrimų iniciatyvoms.

Projektą finansuoja NSF ir Lietuvos mokslo taryba (LMTLT) bei kitų šalių finansuojančios organizacijos.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos