Sidebar

Vilniaus universitetas (VU) sulaukė ypatingo pripažinimo iš Europos Branduolinių Tyrimų Organizacijos CERN. Rugsėjo 2 d. LHCb kolaboracijos tarybos vienbalsiu sprendimu VU buvo priimtas kaip naujas šio prestižinio eksperimento institutas. Tai istorinė akimirka Lietuvos mokslo bendruomenei ir svarbus žingsnis stiprinant šalies dalyvavimą tarptautiniuose mokslo projektuose.

LHCb eksperimentas

LHCb eksperimentas

VU dalyvavimas LHCb kolaboracijoje

Ženevoje įsikūręs CERN – yra didžiausias pasaulyje dalelių fizikos tyrimų centras. Šioje organizacijoje mokslininkai atlieka eksperimentus, siekdami suprasti fundamentaliąsias Visatos daleles ir sąveikas tarp jų. Vienas iš svarbiausių CERN projektų – Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas (LHC), kuris leidžia tyrinėti protonų susidūrimus ir taip ieškoti naujų dalelių bei reiškinių.

Dr. M. Šarpis

Dr. M. Šarpis

Lietuvos dalelių fizikos konsorciumo iniciatyva šiemet VU Fotonikos ir nanotechnologijų institute buvo įkurta CERN LHCb eksperimentinė grupė – LHCb Vilnius, kurios vadovu paskirtas LHCb ilgametis narys, mokslininkas dr. Mindaugas Šarpis. Jis apsigynė disertaciją Bonos universitete, Vokietijoje, tačiau nuo šių metų pradžios grįžo tyrimus atlikti į Lietuvą. Rugsėjo pradžioje vizito CERN metu grupės vadovas pristatė LHCb kolaboracijos tarybai Vilniaus universiteto esamą ir planuojamą infrastruktūrą ir grįžo į Lietuvą su teigiamu tarybos sprendimu paskelbti VU Fizikos fakultetą oficialiu CERN LHCb eksperimento institutu.

LHCb eksperimento Vilniaus Universitetui reikšmė

Šis pripažinimas VU suteiks unikalią galimybę tiesiogiai dalyvauti viename svarbiausių pasaulinių dalelių fizikos eksperimentų. Universiteto studentai ir mokslininkai turės prieigą prie LHCb detektoriaus surinktų duomenų. Taip pat šis prisijungimas sukuria galimybę dalyvauti LHCb detektoriaus tobulinimo darbuose. Tai suteiks mokslininkams prieigą prie pažangiausių technologijų bei skatins tarptautinį bendradarbiavimą. Be to, VU studentai ir tyrėjai galės vykti į stažuotes CERN, dalyvauti aukšto lygio mokymuose bei konferencijose, kuriose jie turės galimybę pristatyti savo tyrimus ir megzti kontaktus.

Vilniaus universiteto pozicija pasaulio mokslo arenoje
Šis bendradarbiavimas su CERN ne tik stiprina Vilniaus universiteto tarptautinį įvaizdį, bet ir atveria naujas galimybes Lietuvos mokslui. Tapęs LHCb instituto nariu, VU prisijungia prie pasaulinio lygio mokslinių tyrimų ir padeda Lietuvai užimti svarbesnę vietą tarptautinėje mokslo arenoje.

Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro informacija 


Lietuvos dalelių fizikos konsorciumas, kurio dalimi yra ir Vilniaus universitetas, vienija šalies mokslininkus, aktyviai dalyvaujančius dalelių fizikos tyrimuose. Šis konsorciumas bendradarbiauja su CERN bei kitomis tarptautinėmis organizacijomis ir siekia plėsti Lietuvos dalelių fizikos tyrimų apimtis.

Daugiau informacijos apie Vilniaus universiteto dalyvavimą CERN LHCb eksperimente sužinoti galite susisiekę su dr. Mindaugu Šarpiu,

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos