Sidebar

Vilniaus universiteto (VU) Fizikos fakulteto Teorinės fizikos ir astrofizikos instituto (TFAI) profesoriui Gediminui Gaigalui, pirmaujančiam pasaulyje mokslininkui teorinės atomo fizikos srityje, rugsėjo 4 d. buvo suteiktas Malmės universiteto Technologijų ir visuomenės mokslų fakulteto garbės daktaro vardas.

„Šiuo metu mano mokslinės grupės ir Malmės universiteto kolegų mokslinis bendradarbiavimas vis labiau intensyvėja, mūsų sprendžiamų problemų spektras plečiasi, o šio garbingo vardo suteikimas neabejotinai jį dar labiau paskatins. Nors garbės daktaro vardo suteikimo žinia užklupo mane netikėtai ir nustebino, tačiau galvodamas apie įgyvendintus ir planuojamus mokslinius tyrimus priimu šį apdovanojimą ne tik kaip asmeninį įvertinimą, bet ir kaip mano mokslinės grupės, Fizikos fakulteto TFAI, Vilniaus universiteto mokslo darbų tarptautinį pripažinimą“, –  sakė prof. G. Gaigalas.

Malmės universiteto naujienraštyje profesorius apibūdinamas kaip pasižymintis moksline rimtimi ir entuziazmu ir tuo įkvepiantis doktorantus, kolegas.

„Gediminas Gaigalas, kaip mokslininkas, išsiskiria tuo, kad giliai išmano savo sritį ir yra neįtikėtinai atsidavęs“, – apie profesorių atsiliepė Malmės universiteto taikomosios matematikos profesorius ir fizikos docentas Peras Jönssonas.

Prof. G. Gaigalas jau daugiau kaip 30 metų glaudžiai bendradarbiauja su keliais Malmės universiteto mokslininkais. Kartu jie jau sukūrė atomų ir jonų skaičiavimo programas, kuriomis naudojasi daugybė lazerių fizikos, astrofizikos ir branduolinės fizikos tyrimų grupių.

„Malmės universitetas, kuris priėmė sprendimą suteikti man garbės daktaro vardą, yra jaunas, dinamiškas ir sparčiai augantis Švedijos universitetas. Su kolegomis iš šio universiteto bendradarbiauju jau senai. Pirmą kartą šiame universitete lankiausi 2007 m. vasario 12–16 d., nes Gamtos, aplinkos, visuomenės katedroje dirbo mano ilgametis kolega profesorius Peras Jönssonas, su kuriuo susipažinau per 12-ąją EGAS konferenciją Torunėje (Lenkija) 1991 m., kai abu dar buvome jauni mokslininkai ir domėjomės vienas kito tyrimais, kuriuos pristatėme konferencijoje. Antrą kartą susitikome per Pero Jönssono daktaro disertacijos gynimą Švedijos Lundo universitete 1995 m. sausio mėn. Nuo to laiko Malmės universitete lankiausi daugybę kartų pagal „Erasmus“ mainų programą ir įgyvendindamas įvairius projektus ir kiekvieną kartą besilankydamas mačiau, kaip universitetas tampa moderniu, dinamiškai besikeičiančiu, tarpdisciplininiu universitetu, kuriame skatinamas tarptautinis mokslinis bendradarbiavimas, naujų projektų ir idėjų įgyvendinimas“, – apie glaudų bendradarbiavimą pasakojo prof. G. Gaigalas.

„Mūsų tyrimai atominės astrofizikos srityje grindžiami eksperimentinių ir apskaičiuotų duomenų apie atomus ir jonus derinimu, siekiant analizuoti žvaigždžių spektrus ir įgyti žinių apie tai, kaip, pavyzdžiui, neutroninių žvaigždžių susidūrimų metu susidaro supersunkieji elementai. Profesorius Gaigalas ir jo mokslinių tyrimų grupė šioje srityje yra pirmaujantys ekspertai, todėl tikimės toli siekiančio bendradarbiavimo“, – tyrimų specifika Malmės universiteto naujienraštyje dalinasi prof. G. Gaigalo kolega doc. P. Jönssonas.

Prof. G. Gaigalas moksline veikla TFAI užsiima nuo 1982 m. Pagrindinės jo tyrimų sritys – daugiaelektronė atomo teorija ir šiuolaikinis atomo teorijos uždavinių modeliavimas remiantis įprastu ir simboliniu programavimu. Profesorius yra gausiai apdovanotas tiek Lietuvoje, tiek pasaulio mastu, o 2018 m. gavo VU rektoriaus mokslo premiją. Šiuo metu vadovauja TFAI Atomų struktūros skaičiavimų grupei.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos