Sidebar

Data: 2024-09-27 14:00

Tyrėjų naktis 2024 min

2024 m. rugsėjo 27 d., penktadienį, Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų astronomijos observatorija kviečia į aštuonioliktąjį kartą organizuojamą Tyrėjų naktį.


Šį vakarą daugelio Europos šalių gyventojai šimtuose miestų lankysis mokslinėse laboratorijose ir observatorijose, klausys mokslininkų paskaitų, stebės mokslinius eksperimentus, diskutuos su tyrėjais.

Būtina registracija. Registruokitės čia.
-------------------------------------------------------

Programa:

14:00 Amžinas civilizacijos klausimas: ar mes vieni Visatoje? Renata Minkevičiūtė, Molėtų AO
16:00 Laisvai klajojančias planetos. Marius Maskoliūnas, Molėtų AO
18:00 I. Kanto kosminės idėjos astronomijos istorijos kontekste. Šarūnas Mikolaitis, Molėtų AO
20:00 Imanuelio Kanto etika ir epistemologija: pasaulis iš oro baliono pro dvispalvius akinius. Julija Tuleikytė, Filosofijos fakultetas / kviestinis pranešimas
22:00 Šiuolaikiniai galaktikų tyrimai. Edita Stonkutė, Molėtų AO

Po paskaitų demonstruosime mūsų teleskopus, stebėsime įdomiausiu objektus danguje.

-------------------------------------------------------

Tyrėjų naktį 2024 skiriame 300-osioms Imanuelio Kanto gimimo metinėms paminėti.
Šiandien sukanka 300 metų Imanueliui Kantui (1724 m. balandžio 22 d. – 1804 m. vasario 12 d.). Imanuelis Kantas, žinomas kaip galingas filosofas, pasirodo buvo astronomas ir kosmologas. Kantas mąstydamas kaip kosmologas teoretikas plėtojo idėją apie planetų sistemų (Kanto-Laplaso hipotzė) ir diskinių „salų visatų“ t.y. galaktikų (island universes) formavimąsi pritaikydamas Niutono dėsnių žinias didelėms struktūroms kosmose.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos